5 Haziran 2020 Cuma

Minoca OS İşletim Sistemi Ve Özellikleri

Minoca OS İşletim Sistemi Ve Özellikleri


İşletim sistemi geliştirmek kolay iş değil. Hele yoğun rekabetin ve büyük firmaların arasında kendine yer edinmenin bu kadar zor olduğu düşünülürse…
Minoca OS bu ve bunun gibi akla gelebilecek çekinceleri kenara koyup, bir işletim sistemi nedir ve ne olmalıdır sorularını en baştan sorgulayarak ortaya çıkmış bir sistem olarak kendini tanımlıyor.
Minoca OS’u farklı kılan en önemli nokta, popüler ve alternatif birçok işletim sistemi gibi Unix/Linux tabanlı bir sistem olmaması. Yani tamamen temelden başlayıp, sıfırdan yazılmış bir sistem.

Evan Green ve Chris Stevens, Minoca OS’un mimarları. Sistem çok amaçlı olarak hazırlanmış. Açık kaynak kodlu. Modüler ve mevcut yazılımlarla uyumlu olacak şekilde geliştirilmiş. POSIX benzeri bir ara yüz ile geliyor ve sürekli geliştirilmeye devam ediyor.

Neden Yeni Bir İşletim Sistemi?


Bu soruyu kendileri de sormuşlar ve bir cevap vermişler. Kabaca diyorlar ki, Minoca OS sistem geliştiriciler için bir oyun değiştirici olmak istiyor. Kısıtlı kaynaklara sahip cihazlarda çoklu işlemler yapmak gerekliliğini düşünerek bu yeni işletim sistemini geliştirmişler. Sistem, ayrıca modüler yapısı ile çok farklı cihazlarda kolaylıkla adapte edilip çalışabilmeyi hedefliyor. Özellikle nesnelerin internetini konuştuğumuz bir dönemde Minoca OS, geliştiricilere büyük bir kolaylık sağlamayı vadediyor.

Minoca OS, x86, ARMv6 ve ARMv7 tabanlı, sanal bellek desteği olan ve sadece bir kaç megabyte’lık RAM’e sahip cihazlardan yüksek kapasiteli çok çekirdekli cihazlara kadar geniş bir yelpazede çalışabiliyor.

Not: Aşağıda yer alan platformlar için hazır yükleme image dosyaları sunulmuş.

·         Raspberry Pi 2 & 3
·         Raspberry Pi
·         BeagleBone Black
·         Asus C201
·         PandaBoard
·         x86 PC
·         x86 PC (UEFI)
·         Galileo

Eğer proje kaynak kodlarını incelemek isterseniz projeye Github’dan da erişmeniz mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder